Tuesday, March 5, 2013

TIPS TUNTUT HUTANG CARA SOPAN

kawan yg baik bagi pinjam duit..
Time member nak tuntut hutang, asik nk lari2 n lambat byr n buat2 lupa.. 
Yg Atas ni gambar pembuka kata jew.. he2.. Hari ni teman nk bg Tips sikit.. pernah x korang baik hati niat nk tolong kawan, bg kwn pinjam duit.. tp lepas dh selesai semua kwn anda liat sgt nk bayar.. dan anda plak x tau guana nk tuntut balik duit yg anda bg dia pinjam dlu.. heee... klu xde idea nk minta hutang cara sopan.. gunalah cara kasor.. hih3.. opsss.. itu jalan terakhir kot.. hik3.. tp kalau ada solution dgn cara baik.. elok ikut  yg baik.. toi x.. =) jom baca tips2 bawah ni.. 

1.) Ada org 2 hutang aku x bayo2 lg lea.. cuba ko tgk cermin ni.. org dlm cermin ni lea yg lupa bayo utang aku 2.. (org yg tgk cermin 2 kata "terkena akuu".. )

2.) Uih? kasut baru ke??? aku yg bg utang kat ko pun xdpt beli kasut baru lg..? (mcm mana ni? org yg pinjam duit lg mewah dari yg bg pinjam? hu2)

3.) Weh.. aku pokai lea bulan ni.. pinjam duik hang buleh (untung2 org 2 ckp..
Oooo! aku lupa.. aku ada utang hang.. nti aku bayo lik.. )

4.) Eh.. mana duit dalam wallet aku lagi yea? ooo.. lupa.. dh bg pinjam hang ritu.     
x ingat.. (dengan muka innocent)

5.) Hutang emas boleh dibayar.. hutang aku? kau bawaklah mati..sambil perli.. (sape mkn cili dia rasa pedas.. klu x sedar2 gak xtau lea yea.. liat bebeno nk bayo utangnya.. hih3)

6.) Bini aku kat umah sekarang asik masam muka jea bila aku x belikan apa dia nak..     aku mana ada duit, dh bg pinjam hang ritu..klu dia tau aku bg pinjam     hang.. naya kita.. risau aku..hari2 asah parang.. (kalau dia takut bini org 2 parang dia, gerenti dia bayo cepat punya.. kui3..)

DAN

kalau kawan 2 lansung xnak usaha nak bayar wlupun kita benar2 perlukan duit masa 2.. cuba plak cara ni.. tgk gambo bawah ni..
Print beso2 n lekat kat dinding umah (klu dok sewa sama).. klu x sewa sama.. apa lagi.. FB kan ada.. share aje kat FB.. moga2 kawan anda 2 terbaca n TERASA... n insaf untuk bayo lik utang anda..

DAN...

kalau masih jugak dia x paham2 (or buat2 X paham...??) he2.. pandai2 lea korang cari solution lain yea.. asalkan x menyalahi Undang2 sudah.. hi3.. teman.. NO KOMEN.. hik3.. hope tips ini bole membantu korg.. yg sopan2 j tau.. yg ganas2 korang sendiri punya pasal.. teman xmo amik tau.. !
cara ini? gertak bole lea kot.. tp klu pukoi betoi2 teman x galakkan.. x boleh pun pukoi2 orang.. apa? ingat ank org 2 xde amk bapak keww? hu3..
Nak Upah Kaki Pukul?? fuhh.. jangan dibuek.. kang suruh pukoi jd kes bunoh lak kang..

apa2 pun.. kasi pk betui2.. cari jalan yg sesuai.. jgn ganas2.. klu utang 2 celah gigi jea apasalahnya halalkan aje.. klu puluh2 ribu 2... hemm.. teman pun mau tuntut matia-matian gak.. hih3.. apa2 pun guna cara yg x melanggar Undang2 dan syariat Islam yew.. (maksud teman, kot gerem dgn org 2 sbb x bayo utang, kang diBOMOH nya plak kawan 2.. dh dpt 1 dosa.. kan x best!

4 comments:

  1. HAHAHA...

    menarik tips ni, nak praktikkan lah nnt...

    anyway, done follow u back...

    ReplyDelete
  2. heee.. yg pasti jgn cuba yg last 2 yea.. hi3.. dangeroussss.. =P

    tq follow.. i will follow u now.. tungguuuu..

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum ... agaknya klu suruh org yg nak berhutang tuh bagi dia punya lesen / ic utk kita simpan , brani x dia mau pinjam ? ... heheheee

    ReplyDelete
  4. haaaaaaaaaaa.. idea yg baguss 2! heee2..

    ReplyDelete

Oyeke? dh baca entri? dh komen? belum? Jom Komen sini.. trimakasih sudi komen, siap follow lg.. baiknya kamu ni...